hatha yoga


 

 

HATHA YOGA - vrsta yoge vezana za pokrete i položaje tijela, tehnike disanja i relaksaciju. Glavno uporište hatha yoge su pokreti i položaji tijela (ASANE) u kojima možemo opušteno ostati neko vrijeme. Ti pokreti i položaji tijela usklađeni su sa disanjem (PRANAJAMOM). Polaznici koordiniraju pokret sa dahom u "protočnost" (flow) iz jednog položaja u drugi. Pronalazimo balans između snage i prepuštanja. 

 

DOBROBITI HATHA YOGE:

 

Kroz ASANE uklanjamo napetosti iz tijela i jačamo njegove slabije dijelove, a bitan dio hatha yoge je istezanje. Putem PRANAYAME učimo disati sporo i ravnomjerno kako bismo umirili um. Dah predstavlja sponu od uma ka tijelu i obrnuto. Kada izgubimo kontakt sa dahom, izgubili smo kontakt sa svojim tijelom (sa sobom).

HATHA YOGA je popularna i kao dobar način za oslobađanje od stresa.

 

 


DOLORES PRODAN, certificirana učiteljica joge. Školovala se u Italiji, a diplomu je stekla 2007. godine u Kaliforniji.

 

" Joga je uvijek nešto više od fizičkog izvođenja vježbi. Izvođenje pokreta usklađenog sa dahom, sa punom pažnjom i svjesnošću usmjerenih na ono što radimo, sa utišavanjem uma, dobivamo one benefite i promjene koje jogu čine drugačijom od čistog fizičkog vježbanja. To je jedinstvo tijela, daha i uma. Ljepota joge je, između ostalog, i u tome što nikada nećete naići na dva ista učitelja. To je zaista kreativna i osobna praksa pa neki učitelji položaje drže nešto duže i super su, a neki učitelji imaju naglašeniji pokret i također su super; neki učitelji su nježniji i sporiji, a neki su plesniji i brži. Svaki učitelj ima svoj osobni stil, a vježbači biraju što im odgovara."

 

Moj osobni stil vođenja sata joge je često trenutna inspiracija, i svaki sat je potpuno drugačiji od prethodnog. Ne izvodim isti redoslijed asana; ponekad sat "teče" sa muzikomm, iz položaja u položaj, a ponekad se krećemo vrlo sporo i u tišini. Dakle, jedina konstanta je dah, a sve ostalo se mijenja.